Pas op de plaats voor Sportpark Krommedijk
Er is op dit moment geen animo bij maatschappelijke instellingen om op Sportpark Krommedijk te investeren. Ook de vier sportverenigingen zien geen directe noodzaak om met elkaar tot de ontwikkeling van een gezamenlijk verenigingsgebouw te komen. Daarmee is het idee van een nieuw gebouw met diverse functies, waar FC Dordrecht later bij aan zou kunnen haken, op dit moment niet realistisch.
Dit is de uitkomst van de gesprekken die de gemeente heeft gevoerd met de vier sportverenigingen op het sportpark (DFC, RCD, The Hawks en FC Dordrecht Amateurs), de betaald voetbal organisatie FC Dordrecht en maatschappelijke partners Enver, Da Vinci College, Dudok, SDK Kinderopvang en Basic Fit. De gemeenteraad had om die gesprekken gevraagd in een laatste poging de ontwikkeling op Sportpark Krommedijk vlot te trekken, met mogelijkheden voor de bvo FC Dordrecht. Eerder was al duidelijk geworden dat een nieuw stadion niet mogelijk was zonder financiële steun van de gemeente in de vorm van een garantstelling. Nu dit plan voor een gezamenlijke accommodatie van de verenigingen en instellingen op dit moment niet realistisch en realiseerbaar is, staat het voortbestaan van het betaald voetbal in Dordrecht op het spel. Verschillende commerciële en maatschappelijke varianten zijn de afgelopen jaren namelijk de revue gepasseerd.
Rust
De sportverenigingen willen nu vooral rust. De gesprekken over de toekomst van het sportpark blijven wel op de agenda staan, als onderdeel van het traject herijking Toekomstvisie Sportparken. Daarbij wordt ook meer gekeken naar de ontwikkeling van de Dordwijkzone in het geheel. Voor de amateurs van FC Dordrecht is het wel van belang dat er duidelijkheid ontstaat over structurele huisvesting voor de vereniging na de verhuizing van Sportpark Corridor.
Duidelijk
“Eerst hadden we het over alleen een nieuw stadion, daarna over een nieuw stadion met veel extra functies, tenslotte hebben we de mogelijkheid om te beginnen met die extra functies onderzocht”, zegt wethouder Marco Stam. “Het was een poging waard, maar het is echt duidelijk dat er op dit moment niet voldoende animo is om dit huidige traject voort te zetten.” De wethouder heeft begrip voor de standpunten van maatschappelijke instellingen en verenigingen. “De verschillende stadionplannen lopen nu al zo’n beetje 20 jaar. Het traject duurt al een hele tijd, waardoor het vertrouwen in een goede afloop eigenlijk ontbreekt. Ook is er geen urgentie onder zowel de verenigingen als maatschappelijke partners dat er op dit moment direct iets ondernomen moet worden.”
Kunstgrasveld
De uitkomst van de gesprekken betekent niet dat er niets gebeurt op Sportpark Krommedijk. De gemeente wil in 2021 één grasveld vervangen door een kunstgrasveld, waardoor er meer uren voor trainingen mogelijk zijn. Dit is nodig na de komst van FC Dordrecht Amateurs naar het sportpark. Met FC Dordrecht Amateurs moet ook gekeken worden naar de mogelijkheden voor de definitieve huisvesting op het sportpark. RCD overweegt zelf uitbreiding van de huidige kleedkamers en DFC en The Hawks denken na over een gezamenlijke ontwikkeling. De gemeente is op dit moment ook bezig met de herijking van de Toekomstvisie Sportparken die eind 2020 meer duidelijkheid moet gaan geven.
Stam: “Op dit moment is het met name van belang dat er duidelijkheid ontstaat voor iedereen. Met het afsluiten van dit traject hopen we dit te bereiken en wellicht biedt dit mogelijkheden voor andere ontwikkelingen die in de toekomst wel tot iets leiden waar meer draagvlak voor is. Dit is vooralsnog ontzettend jammer voor FC Dordrecht. Zij hebben keihard gewerkt aan hun financiële positie. Helaas voor de club leidt ook dit traject niet tot een realiseerbaar plan.”