Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Leger des Heils en Hul le Kes zetten samenwerking voort met exclusieve collectie in de ReShare Stores

Van afdankertjes naar betaalbare duurzame designer items in ReShare Stores van het Leger des Heils

De ReShare Store (de tweedehands – en vintage kledingwinkels van het Leger des Heils ) en duurzame modeontwerper Sjaak Hullekes lanceerden vorig jaar oktober hun samenwerking. Tijdens de pop-up ReShare Store, in de 9 straatjes van Amsterdam, werd een exclusieve collectie samengesteld en verkocht aan enthousiaste bezoekers. De samenwerking is gestart voor hergebruik van textiel en de partijen maken hiermee een statement tegen fast fashion en wegwerpmode. Hul le Kes transformeert oude kleding van het Leger des Heils tot een exclusieve en duurzame collectie die voor iedereen betaalbaar is. Na het grote succes afgelopen oktober krijgt de samenwerking een vervolg waarbij de betaalbare duurzame designer items te koop zijn in de ReShare Stores van het Leger des Heils. De collectie is vanaf 16 juni te koop in alle 10 de locaties van deze hippe tweedehands- en vintage kledingwinkel (voor locaties zie www.resharestore.nl/winkels).

Fast Fashion

De textielindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld en fast fashion viert haar hoogtijdagen. Het volume en de snelheid waarin kleding wordt gekocht en weggegooid is groter dan ooit, de kwaliteit van textiel neemt af en recycling van textiel staat pas in de kinderschoenen. Daarom vinden Hul le Kes en ReShare Store het belangrijk om slow fashion en textielhergebruik te promoten.

De collectie: ‘Hul le Kes ReShared’

Beide partijen zetten zich in tegen textielverspilling en vinden dat duurzaamheid de norm zou moeten zijn. De ReShare Store verkoopt tweedehands kleding die ze zelf inzamelen en Hul le Kes maakt al zijn ontwerpen uit restpartijen en antieke stoffen. Zo vonden ze elkaar en ontstond het idee voor het samenwerken aan deze bijzondere collectie.

De collectie bestaat uit tweedehands items die Sjaak persoonlijk heeft geselecteerd bij het ReShare sorteercentrum in Deventer. Hij selecteert de kledingstukken op onder meer natuurlijke materialen zoals katoen en linnen. De geselecteerde stukken zijn gewassen en vervolgens door Hul Le Kes geverfd met natuurlijke kleurstoffen. De gebruikte kleurstoffen die zijn gebruikt zijn afkomstig van afvalstromen uit onder andere keukens van restaurants in Arnhem en eigen moestuin. Op deze manier wordt ieder kledingstuk getransformeerd tot een nieuw en uniek designeritem met eigen geschiedenis én identiteit. Kledingstukken en grondstoffen krijgen binnen dit project een tweede kans, net zoals ieder mens een tweede kans verdient. De kleding wordt ‘opnieuw gedeeld’ door Hul le Kes in de ReShare Stores en verkocht onder de naam ‘Hul le Kes ReShared’.

De hele collectie bestaat uit dames- en herenkleding en een gevarieerde maten reeks.

De ReShare Store en Hul le Kes willen dat deze unieke items voor iedereen betaalbaar zijn net als de andere kleding van de ReShare Store.

ReShare Store

De ReShare Stores zijn frisse en modern ingerichte tweedehands – en vintage kledingwinkels van het Leger des Heils. Met deze winkels wil ReShare hergebruik van kleding en textiel stimuleren en betaalbare, mooie kleding aanbieden voor iedereen. De winkel is er voor mensen met een smalle beurs én ook voor mensen die bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen tweedehands kopen of simpelweg omdat ze van unieke items houden. Op dit moment zijn er 10 winkels door heel Nederland. In de toekomst hopen ze verder uit te breiden zodat de ReShare Store een landelijk begrip wordt.

Hul le Kes

Sjaak Hullekes, onder meer bekend als coach van de EO-serie Genaaid en als de ontwerper van de outfit van Duncan op het Songfestival 2019, lanceerde in 2018 zijn nieuwe modelabel ‘Hul le Kes’. Zijn label draait om de bezieling van kledingstukken; hij staat bekend om het gebruik van rest- en antieke stoffen waardoor de kledingstukken allemaal een eigen, unieke karakter hebben. Ieder item krijgt ook een eigen paspoort mee, gemaakt van restpapier, waarop een uniek nummer staat en onder meer informatie over grondstoffen en waar en wanneer het item is gemaakt. Wie uitgekeken is op zijn item kan dit weer inleveren bij Hul le Kes. Sjaak repareert of vermaakt het stuk dan waarna het weer in de verkoop gaat met hetzelfde paspoort.

 

Noot voor redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sietske van Geel (06-51136548 of sietske.van.geel@legerdesheils.nl)

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Betaald parkeren Indische Buurt vanaf 1 december

DORDRECHT – Het betaald parkeren in de Indische Buurt-Noord en -Zuid gaat op 1 december in. Een ruime meerderheid van de bewoners en ondernemers heeft voor de invoering gestemd. Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 22.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Wie binnen deze tijden wil parkeren heeft een parkeervergunning voor sector H nodig. Bezoekers betalen parkeergeld.

Actueel

Ratje doe in Reeweghal

Vandaag is Ratje Doe van de stichting Vakantie Kinderfeesten weer in de Reeweghal gestart. De sporthal is helemaal omgetoverd in een sport- en speelparadijs voor iedereen van 5 tot en met 12 jaar. Ratje Doe is dagelijks geopend van 10.00 tot 15.30 uur.

Actueel

Brug naar nieuw park

DORDRECHT – Op Sportpark Reeweg wordt gewerkt aan de aanleg van een nieuw Dordts park: het Reewegpark. Het nieuwe park komt op een deel van het sportpark onderaan de Noordendijk. Om het park vanuit de Vogelbuurt goed te kunnen bereiken, wordt op dit moment over het Molendiep aan de achterkant van de flats langs de Waterhoenstraat een brug aangelegd voor voetgangers en fietsers. Komende zomer vindt het grondwerk plaats en de verdere inrichting van het nieuwe Dordtse park. Samen met de bewoners van de omliggende wijken het Reeland en Stadspolders is nagedacht over hoe het park eruit gaat zien. In ieder geval komt er ruimte voor sport, spel en recreatie. Maar ook rust en ruimte voor mens en dier.