Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Leger des Heils en Hul le Kes zetten samenwerking voort met exclusieve collectie in de ReShare Stores

Van afdankertjes naar betaalbare duurzame designer items in ReShare Stores van het Leger des Heils

De ReShare Store (de tweedehands – en vintage kledingwinkels van het Leger des Heils ) en duurzame modeontwerper Sjaak Hullekes lanceerden vorig jaar oktober hun samenwerking. Tijdens de pop-up ReShare Store, in de 9 straatjes van Amsterdam, werd een exclusieve collectie samengesteld en verkocht aan enthousiaste bezoekers. De samenwerking is gestart voor hergebruik van textiel en de partijen maken hiermee een statement tegen fast fashion en wegwerpmode. Hul le Kes transformeert oude kleding van het Leger des Heils tot een exclusieve en duurzame collectie die voor iedereen betaalbaar is. Na het grote succes afgelopen oktober krijgt de samenwerking een vervolg waarbij de betaalbare duurzame designer items te koop zijn in de ReShare Stores van het Leger des Heils. De collectie is vanaf 16 juni te koop in alle 10 de locaties van deze hippe tweedehands- en vintage kledingwinkel (voor locaties zie www.resharestore.nl/winkels).

Fast Fashion

De textielindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld en fast fashion viert haar hoogtijdagen. Het volume en de snelheid waarin kleding wordt gekocht en weggegooid is groter dan ooit, de kwaliteit van textiel neemt af en recycling van textiel staat pas in de kinderschoenen. Daarom vinden Hul le Kes en ReShare Store het belangrijk om slow fashion en textielhergebruik te promoten.

De collectie: ‘Hul le Kes ReShared’

Beide partijen zetten zich in tegen textielverspilling en vinden dat duurzaamheid de norm zou moeten zijn. De ReShare Store verkoopt tweedehands kleding die ze zelf inzamelen en Hul le Kes maakt al zijn ontwerpen uit restpartijen en antieke stoffen. Zo vonden ze elkaar en ontstond het idee voor het samenwerken aan deze bijzondere collectie.

De collectie bestaat uit tweedehands items die Sjaak persoonlijk heeft geselecteerd bij het ReShare sorteercentrum in Deventer. Hij selecteert de kledingstukken op onder meer natuurlijke materialen zoals katoen en linnen. De geselecteerde stukken zijn gewassen en vervolgens door Hul Le Kes geverfd met natuurlijke kleurstoffen. De gebruikte kleurstoffen die zijn gebruikt zijn afkomstig van afvalstromen uit onder andere keukens van restaurants in Arnhem en eigen moestuin. Op deze manier wordt ieder kledingstuk getransformeerd tot een nieuw en uniek designeritem met eigen geschiedenis én identiteit. Kledingstukken en grondstoffen krijgen binnen dit project een tweede kans, net zoals ieder mens een tweede kans verdient. De kleding wordt ‘opnieuw gedeeld’ door Hul le Kes in de ReShare Stores en verkocht onder de naam ‘Hul le Kes ReShared’.

De hele collectie bestaat uit dames- en herenkleding en een gevarieerde maten reeks.

De ReShare Store en Hul le Kes willen dat deze unieke items voor iedereen betaalbaar zijn net als de andere kleding van de ReShare Store.

ReShare Store

De ReShare Stores zijn frisse en modern ingerichte tweedehands – en vintage kledingwinkels van het Leger des Heils. Met deze winkels wil ReShare hergebruik van kleding en textiel stimuleren en betaalbare, mooie kleding aanbieden voor iedereen. De winkel is er voor mensen met een smalle beurs én ook voor mensen die bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen tweedehands kopen of simpelweg omdat ze van unieke items houden. Op dit moment zijn er 10 winkels door heel Nederland. In de toekomst hopen ze verder uit te breiden zodat de ReShare Store een landelijk begrip wordt.

Hul le Kes

Sjaak Hullekes, onder meer bekend als coach van de EO-serie Genaaid en als de ontwerper van de outfit van Duncan op het Songfestival 2019, lanceerde in 2018 zijn nieuwe modelabel ‘Hul le Kes’. Zijn label draait om de bezieling van kledingstukken; hij staat bekend om het gebruik van rest- en antieke stoffen waardoor de kledingstukken allemaal een eigen, unieke karakter hebben. Ieder item krijgt ook een eigen paspoort mee, gemaakt van restpapier, waarop een uniek nummer staat en onder meer informatie over grondstoffen en waar en wanneer het item is gemaakt. Wie uitgekeken is op zijn item kan dit weer inleveren bij Hul le Kes. Sjaak repareert of vermaakt het stuk dan waarna het weer in de verkoop gaat met hetzelfde paspoort.

 

Noot voor redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sietske van Geel (06-51136548 of sietske.van.geel@legerdesheils.nl)

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Blauw Hart voor betrokken wijkagenten

DORDRECHT – Wijkagenten Mike Verzijl en Evert Muller, actief in het Reeland, zijn afgelopen week beloond met het Blauwe Hart, een onderscheiding van WEP, wat staat voor (Stichting) Waarde Erkenning Politie. Ze waren daarvoor voorgedragen door buurtbewoonster Emma, die zelf de speldjes en oorkondes aan het politieduo uitreikte. Dat gebeurde in het wijkcentrum, waar Verzijl en Muller onder valse voorwendselen ‘heen gelokt’ waren. Emma vroeg het speldje aan, omdat ‘deze toppers altijd voor haar klaarstaan, in mooie en moeilijke momenten, sociaal, betrokken, met altijd een luisterend oor. Je bent een persoon, geen nummer. Ik voel me altijd gehoord.’ Verzijl en Muller konden het gebaar zeer waarderen.

Actueel

Jubal: Muzikale topsport en verenigingsleven ineen 

Waar drum & bugle corps Jubal verschijnt, wordt een gouden visitekaartje achtergelaten. Het showkorps draait al jaren mee op het hoogste niveau, sleepte vele titels binnen en laat indruk achter in binnen- en buitenland. Een imponerend cv van een korps dat alweer twaalf jaar geleden zijn eeuwfeest vierde. Bovenal is Jubal een gezellige vereniging waar leden samenkomen om muziek en dans te maken, waar diepe vriendschappen en grote liefdes zijn ontstaan. Thuisbasis is sinds 27 jaar het clubgebouw in het Reeland. Voorzitter Ronald van der Windt ziet de toekomst van Jubal met vertrouwen tegemoet, al is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en liggen er uitdagingen op het pad.

Actueel

Ook De Repelaer gaat voor groenblauw schoolplein

DORDRECHT – Ook Integraal KindCentrum De Repelaer aan de Standhasenstraat in het Land van Valk gaat voor een groenblauw schoolplein. Morgenmiddag mogen leerlingen, leraren, (groot)ouders en buurtbewoners mee komen denken over de plannen.