Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Hollands Diep brengt Dordtse Synode tot leven in nieuwe opera

Muziektheater Hollands Diep brengt van 10 t/m 26 mei 2019 een nieuwe opera op de planken: De Synode – polderkoorts in de Lage Landen. Het wordt het sluitstuk van 180 dagen uitbundige culturele programmering waarmee de stad 400 jaar Dordtse Synode herdenkt.

Scharnierpunt in de Nederlandse geschiedenis
Rabiate haat, brandend verlangen en innige devotie. Die drie ingrediënten zetten precies 400 jaar geleden ons land volledig op zijn kop. Het scheelde maar weinig of er was in 1619 een hevige burgeroorlog uitgebroken. En waarom? Een politieke en religieuze twist liep volledig uit de hand. De remonstranten tegen de contraremonstranten, de ‘bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’. Muziektheater Hollands Diep maakt een zinderende voorstelling over dat bijna vergeten scharnierpunt in onze geschiedenis.

Parallellen met nu
De voorstelling De Synode haalt de nijpende situatie van 1619 naar het nu. Met pamfletteksten van toen die niet onderdoen voor het huidige twittervenijn. Tegen het historische decor van de Synode van Dordrecht laat Muziektheater Hollands Diep opmerkelijke parallellen zien met de samenleving van nu.

Jonge topcomponist
De opera werd in opdracht van Muziektheater Hollands Diep gecomponeerd door de jonge en internationaal doorbrekende componist Jan-Peter de Graaff. En ook tekstschrijver Yuri Robbers heeft een bijzondere achtergrond: hij is neurofysiologisch onderzoeker en docent biologie. De regie is in handen van David Prins voor wie het de eerste grote productie wordt als nieuwe artistiek leider van Hollands Diep.

Dirigent Mark Biggins, een Brits supertalent
Nog maar kort geleden studeerde dirigent Mark Biggins af met onderscheiding aan de Royal College of Music. In zijn nog piepjonge carrière dirigeerde hij o.a. het koor van de English National Opera, het Norwegian Radio Symphony Orchestra en het University of London Symphony Orchestra. Hij werkte samen met o.a. Bernard Haitink en Vladimir Jurowski, het Bach Collegium Japan en de New York Philharmonic.
speeldata: 10 t/m 26 mei 2019, Energiehuis Dordrecht.
Info en kaarten: http://muziektheaterhollandsdiep.nl/de-synode/

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Blauw Hart voor betrokken wijkagenten

DORDRECHT – Wijkagenten Mike Verzijl en Evert Muller, actief in het Reeland, zijn afgelopen week beloond met het Blauwe Hart, een onderscheiding van WEP, wat staat voor (Stichting) Waarde Erkenning Politie. Ze waren daarvoor voorgedragen door buurtbewoonster Emma, die zelf de speldjes en oorkondes aan het politieduo uitreikte. Dat gebeurde in het wijkcentrum, waar Verzijl en Muller onder valse voorwendselen ‘heen gelokt’ waren. Emma vroeg het speldje aan, omdat ‘deze toppers altijd voor haar klaarstaan, in mooie en moeilijke momenten, sociaal, betrokken, met altijd een luisterend oor. Je bent een persoon, geen nummer. Ik voel me altijd gehoord.’ Verzijl en Muller konden het gebaar zeer waarderen.

Actueel

Jubal: Muzikale topsport en verenigingsleven ineen 

Waar drum & bugle corps Jubal verschijnt, wordt een gouden visitekaartje achtergelaten. Het showkorps draait al jaren mee op het hoogste niveau, sleepte vele titels binnen en laat indruk achter in binnen- en buitenland. Een imponerend cv van een korps dat alweer twaalf jaar geleden zijn eeuwfeest vierde. Bovenal is Jubal een gezellige vereniging waar leden samenkomen om muziek en dans te maken, waar diepe vriendschappen en grote liefdes zijn ontstaan. Thuisbasis is sinds 27 jaar het clubgebouw in het Reeland. Voorzitter Ronald van der Windt ziet de toekomst van Jubal met vertrouwen tegemoet, al is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering en liggen er uitdagingen op het pad.

Actueel

Ook De Repelaer gaat voor groenblauw schoolplein

DORDRECHT – Ook Integraal KindCentrum De Repelaer aan de Standhasenstraat in het Land van Valk gaat voor een groenblauw schoolplein. Morgenmiddag mogen leerlingen, leraren, (groot)ouders en buurtbewoners mee komen denken over de plannen.