Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Hollands Diep brengt Dordtse Synode tot leven in nieuwe opera

Muziektheater Hollands Diep brengt van 10 t/m 26 mei 2019 een nieuwe opera op de planken: De Synode – polderkoorts in de Lage Landen. Het wordt het sluitstuk van 180 dagen uitbundige culturele programmering waarmee de stad 400 jaar Dordtse Synode herdenkt.

Scharnierpunt in de Nederlandse geschiedenis
Rabiate haat, brandend verlangen en innige devotie. Die drie ingrediënten zetten precies 400 jaar geleden ons land volledig op zijn kop. Het scheelde maar weinig of er was in 1619 een hevige burgeroorlog uitgebroken. En waarom? Een politieke en religieuze twist liep volledig uit de hand. De remonstranten tegen de contraremonstranten, de ‘bavianen’ tegen de ‘slijkgeuzen’. Muziektheater Hollands Diep maakt een zinderende voorstelling over dat bijna vergeten scharnierpunt in onze geschiedenis.

Parallellen met nu
De voorstelling De Synode haalt de nijpende situatie van 1619 naar het nu. Met pamfletteksten van toen die niet onderdoen voor het huidige twittervenijn. Tegen het historische decor van de Synode van Dordrecht laat Muziektheater Hollands Diep opmerkelijke parallellen zien met de samenleving van nu.

Jonge topcomponist
De opera werd in opdracht van Muziektheater Hollands Diep gecomponeerd door de jonge en internationaal doorbrekende componist Jan-Peter de Graaff. En ook tekstschrijver Yuri Robbers heeft een bijzondere achtergrond: hij is neurofysiologisch onderzoeker en docent biologie. De regie is in handen van David Prins voor wie het de eerste grote productie wordt als nieuwe artistiek leider van Hollands Diep.

Dirigent Mark Biggins, een Brits supertalent
Nog maar kort geleden studeerde dirigent Mark Biggins af met onderscheiding aan de Royal College of Music. In zijn nog piepjonge carrière dirigeerde hij o.a. het koor van de English National Opera, het Norwegian Radio Symphony Orchestra en het University of London Symphony Orchestra. Hij werkte samen met o.a. Bernard Haitink en Vladimir Jurowski, het Bach Collegium Japan en de New York Philharmonic.
speeldata: 10 t/m 26 mei 2019, Energiehuis Dordrecht.
Info en kaarten: http://muziektheaterhollandsdiep.nl/de-synode/

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Lezersfoto

DORDRECHT – ‘Vanwege de opgebroken Riouwstraat, heeft iemand zijn fiets maar aan de wilgen gehangen’, vermoedt Hannie Schuller na het maken van deze foto. Ook een mooie of leuke foto gemaakt? Stuur hem naar redactie@dordtcentraal.nl!

Actueel

Tussentij: tiny houses en ontmoetingsplek aan de Vlij

DORDRECHT – De inrichting van het braakliggende terrein aan de Noordendijk, waar de school is gesloopt, gaat volgende week van start. Dan worden de vijf (particuliere) tiny houses geplaatst waarna het stuk grond verder wordt vormgegeven volgens de plannen die met omwonenden tot stand zijn gekomen. Op Tussentij, zoals de pilot heet, komt onder meer een moestuin en een trapveld. Daarnaast zullen er, samen met Het Vogelnest, verschillende activiteiten voor buurtbewoners worden georganiseerd. Ruud Guldemond is betrokken bij de vereniging Tussentij en, samen met zijn vriendin, één van de bewoners van de tiny houses. “We willen dit al heel erg lang dus voor ons gaat er een wens in vervulling.”

Actueel

Het is hard werken in de supermarkt: ‘We doen ons stinkende best’

DORDRECHT – Ook in Dordrecht klonk er dinsdagavond om acht uur applaus. Een eerbetoon aan alle zorgmedewerkers, maar ook aan alle anderen met een vitaal beroep. Voor Michel Doesburg voelt het gebaar als een stukje waardering. De eigenaar van de PLUS-supermarkt aan het Vogelplein en alle medewerkers maken sinds vorige week lange dagen. Alle zeilen worden bijgezet om de supermarkt goed gevuld te houden en dat lukt heel behoorlijk. “We doen ons stinkende best!”, vertelt hij. (Foto: Thymen Stolk)